Bebeklerde Besin Alerjisi

Bebeklerde ek gıda öncesinde ya da sonrasında besin alerjileri izlenebilir. Anne sütü almaktayken, annenin beslenmesi sonucunda anne sütüne geçen dolayısıyla bebeği de etkileyen besinler sonucu alerjik reaksiyonlar izlenebildiği gibi hiç anne sütü alamamış, formül mama ile beslenen bebeklerde de alerji görülebilir. Bebeklik döneminde en sık olarak görülen besin alerjisi inek sütü proteini alerjisidir. Bunu ikinci sırada yumurta alerjisi izler.

Belirtiler hayatın ilk haftalarında ortaya çıkabildiği gibi ilerleyen aylarda da kendini gösterebilir. Ek gıda geçişine kadar hiç bir problemi olmayan bebeklerde de ek gıda sonrasında alerjik reaksiyonlar izlenebilir. İşte bu yüzden 3 gün kuralı ile yiyeceklere başlamak çok önemlidir .

Peki nedir bu alerjik reaksiyonlar? Ne zaman şüphelenmeliyiz? Başlıca alerjik reaksiyonlara bakacak olursak; ciltte döküntü, bu döküntü vücudun herhangi bir yerinde izlenebildiği gibi özellikle ağız çevresi ve yüz bölgesinde olabilir. Döküntüler kaşıntılı da olabilir. Kusma, ishal ve hatta kabızlık da alerji belirtileri olabilir. Dışkı bulguları da alerji tanısında oldukça yol göstericidir. Mukuslu dışkı, dışkıda kan izlenmesini, patlayıcı tarzda dışkılama önemli göstergeler olabilmektedir. Dışkıda kan belirgin izlenebildiği gibi, toplu iğne başı ya da iplik şekillerinde de olabilir. Bunlardan başka bazen sadece huzursuzluk ve durdurulamayan ağlama bile bir besin alerjisi göstergesi olabilir. Bu tip şikayetlerde bebekler mutlaka bir çocuk doktoru, gereklilik halinde çocuk alerji uzmanı veya çocuk gastroenteroloji uzmanı tarafından değerlendirmelidir.

Yanlış besin alerjisi tanısı özellikle emziren anneleri gereksiz yere sıkı diyetler yapmaları açısından zorlamaktır. Annenin günlük hayatı olumsuz etkilendiği gibi anne sütü içeriği de etkilenmektedir.

Her bebek birbirinden farklıdır, semptomlar hastadan hastaya değişiklikler gösterebilir. Ayrıca aynı belirtiler birden çok hastalıkla da görülebilir. Buradaki bilgiler genel bilgilendirme niteliğindedir. Buradan yola çıkarak lütfen kendimize tanı koymaya çalışmayalım. Bebeklerin ve annelerin iyiliği için mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir.