Sıkça Sorulan Sorular

Anasayfa S.S.S.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeğimi nasıl giydirmeliyim?

Tüm bebeklerin el ve ayakları, vücudun diğer bölgelerinden daha soğuktur. Ensesi ve giysilerin altında kalan bölgeler yeterince sıcak, bebek de huzurlu ise ortam ısısı ve giysileri yeterli demektir. Soğuk havalarda anne babalar nasıl giyiniyorsa, bebeklerini bir “ince” kat fazla giydirmelidir. Oda ısısı gündüz 24°C, gece 22-23°C civarında olmalıdır. Daha yüksek sıcaklıklarda kuru ve ısınmış hava, burun mukozasını kurutur.

Bebeğim yeterince doyuyor mu?

Emzirme sırasında bebeğin anne sütünü yeterli miktarda alabilmesi için meme başı ve çevresindeki kahverengi kısmı iyi kavraması sağlanmalıdır. Emzirme sırasında yutkunma sesleri ve süt sesi gelmeli, çenesinin hareketli olmasına dikkat edilmelidir. Sadece meme ucunu tutan bebek yeterince beslenemez. Sütün yeterli olup olmadığı da günlük bez değişimi, yaptığı kaka sayısı ve günlük, haftalık veya aylık tartı kontrolü ile değerlendirilir. Tartı kontrolü ile bu kesinleştirilir. Ayrıca doğumdan sonra bebeğe D vitamini başlanması gerekir. Bunun dışında herhangi bir ilaca gerek yoktur.

Bebeğimin göbek bağı düşmedi, banyo yaptırabilir miyim?

Bebeklere yaz aylarında her gün, mevsim geçişlerinde günaşırı, soğuk günlerde ise haftada iki kez banyo yaptırılabilir. Su sıcaklığının 37°C olması önerilir. Termometre yoksa dirsek ile suyun ısısı ölçülebilir. Göbek bağı düşmeden banyo yaptırmakta önemli bir sakınca yoktur. Ancak bu durumda; mümkün olduğunca ıslatılmamasına dikkat edilmelidir. Bebeğin göbek bağı yaklaşık 7-14 gün içinde düşer. Göbek bakımı için özel bir uygulamaya gerek yoktur. Göbek bağına hiçbir madde sürülmemesi gerekir, o bölgenin temiz ve kuru tutulması yeterlidir.

Çocuğumun uyku düzeni için nelere dikkat etmeliyim?

Bebeğin yatağına yarı uyku halinde bırakılması ve kendi kendine uyumayı öğrenmesi sağlanmalıdır. Gece boyunca uykusunun hafiflediği ve derinleştiği zamanlar olabilir. Bu nedenle her hareketi, “uyandı” şeklinde yorumlanmamalıdır. Uyutmak için sallamak veya emzirmek de doğru değildir. Bunun yerine kendi kendine uyuması beklenmelidir. Bebek uyuduktan sonra yeri değiştirilmemelidir. Uyku düzeni için saat dengesine dikkat edilmeli ve belirlenen saatlerde uyuması sağlanmalıdır.

Kanguru ve yürüteç kullanmakta sakınca var mı?

Bebekler, annenin göğüs bölgesi ile temas etmelerine olanak sağladığı için kanguru ile taşınabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bebeğin başının destekli ve bacakların uygun pozisyonda olmasıdır. Yürüteç kullanılması ise yürümenin gecikmesine, yürüme ve duruş bozukluğu ve bazı kazalara neden olabileceğinden önerilmemektedir.

Çocuğumun tuvalet eğitimine ne zaman başlamalıyım?

Çocuklarda 2-3 yaş arası tuvalet eğitimi için uygun görülse de her çocuk birbirinden farklıdır. Çocuk tuvalet konusunda kendini ifade edebiliyorsa, tuvalet konusu ile ilgili sorular sorabiliyorsa, kirli bezden rahatsız oluyorsa, durup ve bekleyerek tuvaletini yapıyorsa, gündüz uykusundan kuru kalkmaya başlamışsa tuvalet eğitimi için uygun zamanda olduğu düşünülebilir.

Sünnet için en uygun yaş grubu nedir?

Sünnet için önerilen ideal yaş aralığı 2 YAŞ ÖNCESİ ve 6 YAŞ SONRASI dır. Tıbbi gereklilik olduğu takdirde her yaşta sünnet yapılabilir. Tıbbı gereklilikler arasında fimozis, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu sayılabilir. 2 yaş öncesi ve 6 yaş sonrasının önerilmesindeki gerekçe ise çocuğun psikolojik anlamda bu süreci daha kolay atlatması ve daha iyi uyum sağlamasıdır. Günümüzde yenidoğan sünneti de oldukça yaygınlaşmıştır. Sünnet ile ilgili çok önemli bir konu da mutlaka bir Çocuk Üroloji Uzmanı, Çocuk Cerrahı ya da Ürolog tarafından yani bu konuda uzman eller tarafında yapılması gerekmesidir.

Çocuğum neden çok sık hasta oluyor?

Sık hastalanan çocuk mutlaka bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmeli ve gereklilik halinde tetkik edilmelidir. Çocuklar bilhassa kreşe başladıkları ilk yılda çok hasta olabilirler. Altta yatan hastalığı kolaylaştırıcı etmen olup olmadığı araştırılmalıdır.

Çocuğum neden çok kabız oluyor?

Beslenme hataları kabızlığın en sık nedenidir. Hastanın özelinde hastaya uygun beslenme tavsiyeleri bu noktada çok önemlidir. Özellikli ilk bir yaşta ilaç tedavisinden ziyade doğal yöntemlerle sorun çözülmeye çalışılmalıdır.

Çocuğuma bütün aşıları yaptırılmalı mı?

Sağlık Bakanlığı’nın onayıyla tüm aşıların yapılması gerekmektedir. Aşıların yapılmasına karşı ortaya sunulan sebeplerin herhangi bir bilimsel dayanağı yoktur ve toplum sağlığını ciddi tehlikeye atmaktadır. Sağlıklı nesiller için aşılar kesinlikle yapılmalıdır.

Çocuğa verilebilecek en güzel şey zamandır.

Fock

WHATSAPP